VOL! Registreren niet meer mogelijk. Workshops en Moreel Beraad op NAE-dag van 30 november aanstaande

Vol! Registreren voor deelname is niet meer mogelijk. Lees hier meer over de invulling van het programma, de te kiezen workshops en te volgen Moreel Beraden

NAE dag 2017, 30 november 2017

"Morgen ga ik het anders doen: dilemma’s in de zorg voor eetstoornissen"

 

Locatie : Fort Bronsbergen, Bronsbergen 25, 7207 AD Zutphen

Zenden en ontvangen
Binnen de NAE zit veel deskundigheid in alle lagen en bij alle disciplines. Maar weten we elkaar wel voldoende te vinden en maken we wel gebruik van al deze deskundigheid? Waar zijn we eigenlijk sterk in? En waar zou je wel wat input kunnen gebruiken? Welke dilemma’s kom je tegen?

De aanstaande NAE dag wordt geen dag van zenden en ontvangen, maar zal interactief zijn waarbij we streven naar uitwisseling van kennis en het hanteren van dilemma’s in ons werk. Dit door middel van posterpresentaties, workshops en Moreel Beraden. Laten we er wat van maken, met zijn allen! 

Programma

Meer over het programma

Workshops

Workshop: Moreel Beraad
Wat is goede zorg? Al heb je nog zoveel protocollen, richtlijnen, afspraken en best practices, dan nog kom je daar in de praktijk niet altijd mee uit. Omdat elke cliënt toch weer uniek is. Of omdat jouw geweten knaagt. Of erger, je raakt terecht in een moreel dilemma: “Linksom of rechtsom, ik kan het eigenlijk niet goed doen...”
 

Workshop: Strakke richtlijnen met betrekking tot eten, doen of juist niet?
Dat de behandeling van mensen met een eetstoornis gepaard gaat met praten over eten, hoeft geen betoog! Hoe je omgaat met richtlijnen met betrekking tot voeding is wel een vraag waar wij ons vaak mee bezig houden. Moet je werken met strakke richtlijnen, voedingsadviezen op maat of meebewegen met je patiënt en dus losser omgaan met deze richtlijnen? Oftewel: hoe groot is een lepel, een maaltijd, hoeveel beleg moet er op je brood?

Workshop: Dit kind moet worden opgenomen!

Regelmatig krijgen wij jongeren met een ernstige eetstoornis aangemeld waarbij de omgeving een dringend verzoek doet tot klinische opname. Klinische opname wordt gezien als noodzakelijk gezien in de oplossing voor ernstige complexe (eet)problematiek.Voor de patiënt zoeken en vinden we allerlei oplossingen. Echter ouder- en kind factoren kunnen de situatie bemoeilijken en het zijn vaak de ouderfactoren, die een situatie echt hopeloos kunnen maken. Hoe gaan we daar mee om? Is klinisch behandelen inderdaad het antwoord?

 

Workshop: Met je probleem op social media. #Vindikleuk! Of toch niet? De invloed van social media op eetstoornissen.

Social media is een verzamelbegrip voor alle online platformen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie. Bekende voorbeelden van internationale social media platformen zijn Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter, LinkedIn, YouTube. Ook onze patiënten zijn actief op onlineplatforms. Sommigen met helpende en inspirerende informatie om te delen, maar wij zien ook steeds vaker het tegenovergestelde.

Workshop: Eetstoornissen en zwakbegaafdheid of LVB, een ingewikkelde combinatie?!
In de praktijk komen wij toch ook zwakbegaafde patiënten en patiënten met een (licht) verstandelijke beperking tegen die kampen met een eetstoornis. Maar hoeveel zijn er dat eigenlijk? Waar lopen zij tegenaan? Welk verband is er tussen zwakbegaafdheid of een licht verstandelijke beperking en eetstoornissen? En wat vraagt dat van ons als behandelaar?

Workshop: ‘Het lichaam vertelt’: Werken met lichamelijke reacties zonder het verhaal van het trauma, kan dat?
Sensorimotor psychotherapy (SP) is een lichaamsgerichte behandeling voor mensen met trauma gerelateerde problematiek en hechtingsproblematiek gebaseerd op neurofysiologisch onderzoek. Veel klachten die te maken hebben met het trauma worden in het lichaam ervaren. Er is sprake van walging van het eigen lichaam, chronisch verhoogde spierspanning, bewegingsinhibitie, moeite om onderscheid te maken tussen emoties en lichaamssensaties en het onvermogen om lichamelijke arousal te reguleren en lichaamsgrenzen te ervaren.

Workshop: Dilemma; 'De richtlijn eetstoornissen zegt: eerst eetstoornis behandelen, de richtlijn ‘trauma’ zegt: eerst trauma behandelen'.
Kan je het trauma behandelen tijdens ondergewicht, of ten tijde van ernstig verstoord eetgedrag? Kan je een eetstoornis behandelen als iemand geteisterd wordt door herbelevingen, flashbacks? Kun je de co morbiditeit gelijktijdig behandelen of doe je daarmee de effecten van de focale behandelingen tekort?

Kijk hier voor een volledig overzicht van alle workshops.
Inschrijving voor de workshops gebeurt bij binnenkomst en aanmelding op de dag zelf. Kom dus op tijd en maak je keuze kenbaar!


Indien u dieetwensen/allergieen heeft en u wilt een aangepaste lunch, neem contact op met Gerien Beekman

Deelname

NAE-leden: 75 EUR

Niet lid: 125 EUR